Εκδήλωση - Συζήτηση: Πρακτικές των Κοινών ΙΙ: Άυλα, πολιτιστικά, θεσμικά κοινά

Σάββατο 10 Ιουνίου στις 16.30, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αίθουσα: Δίας

Στο πλαίσιο του UniverSSE 2017 ο Κόμβος για την Κοινωνική Οικονομία, Ενδυνάμωση και Καινοτομία συμμετέχει στη συζήτηση με επίκεντρο τις πετυχημένες εφαρμογές και πρακτικές των κοινών που σχετίζονται με τα άυλα και πολιτιστικά κοινά αλλά και με τις διαδικασίες θεσμικής υπόστασης των κοινών. Συμμετέχουν εκπρόσωποι φορεών και συλλογικοτήτων από Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά.

Ομιλητές – Ομιλήτριες:

  • Ο Christian Iaione, θα μας μιλήσει για την εμπειρία του, ως νομικού με δράση στις γειτονιές και τους δήμους της Μπολόνια και της Ρώμης, με τίτλο Κοινό-Πολις, κατοχύρωσης της διαχείρισης αστικών χώρων σαν κοινά. Πώς έγινε κατορθωτό δεκάδες χώροι στην Ιταλία να αναγνωρίζονται από δήμους σαν ΚΟΙΝΑ και η διαχείριση τους να έχει περάσει στις κοινότητες των χρηστών-παραγωγών τους. O Iaione είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στο πανεπιστήμιο UniMarconi και διακυβέρνησης, δημοτικού και αστικού δικαίου και πολιτικής στο πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμη, όπως και διευθυντής του LabGov.it.

  • Ο Άλεξ Παζαϊτης από το P2P Lab – Εργαστήριο Ομότιμης Παραγωγής, θα μας μιλήσει για την "Ομότιμη παραγωγή και την ανοικτή καινοτομία: τρεις λύσεις από Enspiral, Sensorica και Backfeed", τρία παραδείγματα που έχει μελετήσει ενδελεχώς. Επίκεντρο θα είναι οι θεματικές της ανοικτής καινοτομίας, της εργασίας στη ψηφιακή εποχή και της δημιουργίας ομότιμης αξίας, στις τρεις αυτές περιπτώσεις.

  • To Enspiral (https://enspiral.com/network-overview/) είναι μία συλλογικότητα ελεύθερων επαγγελματιών και ακτιβιστών στο Wellington, Νέα Ζηλανδία, που συνεταιρίστηκαν δημιουργώντας έναν νέο χώρο, συμμετοχικό μοντέλο και P2P τρόπο συνεργασιών και συλλογικής επαγγελματικής λειτουργίας.

  • Η SENSORICA (http://www.sensorica.co/home/contact-us) αποτελεί ένα ανοιχτό, αποκεντρομένο και αυτο-οργανωμένης (παραγωγής) αξίας δίκτυο, που σχεδιάζει, παράγει και διαδίδει (κοινωνικά) ευαίσθητες και (κοινά) λογικές λύσεις, με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά.

  • Το Backfeed αναπτύσει ένα «κοινωνικό λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσει συστημάτα διακυβέρνησης και οικονομικά μοντέλα για αποκεντροποιητικού τύπου οργανώσεις, καθιστώντας εφικτή την μαζική ανοιχτού-τύπου συνεργασία και «μια πράγματι συνεργατική οικονομία με τη χρήση (τεχνολογίας) blockchain».

  • Τέλος, η Zeyno Pekunlu, θα μιλήσει για Τα δίκτυα των κοινών στον κοινό χώρο μέσα από τις εμπειρίες της με τις συλλογικότητες Müştereklerimiz (Τα Κοινά μας) και Dünyada Mekan (Ένα μέρος στον Κόσμο) στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζει και εργάζεται. Συλλογικότητες με δράση από το πάρκο Gezi μέχρι τον αγώνα για ανάκτηση ενός κλειστού κινηματογράφου (δείτε το τρέιλερ του σχετικού νοτκιμαντέρ εδώ https://vimeo.com/183330717) κόντρα στην μετατροπή του σε mall στο κέντρο της πόλης, και μέχρι τους σημερινούς αγώνες για δημοκρατία μέσα από την δημιουργία εναλλακτικών κύκλων μαθημάτων από διωκόμενους από το καθεστώς Ερντογάν καθηγητές.


Συντονιστής:
Χρήστος Γιοβανόπουλος – ΚΟΜΒΟΣ για την κοινωνική οικονομία, ενδυνάμωση και καινοτομία & LUC – Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά

Η συζήτηση διεξάγεται στο πλαίσιο του UniverSSE 2017, του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και εντάσσεται στην θεματική του συνεδρίου για τις Προσεγγίσεις και Πρακτικές σε ψηφιακά, φυσικά, αστικά, πολιτιστικά κοινά.

Στόχος της θεματικής αυτής είναι η ενίσχυση και ανταλλαγή εμπειριών και πολιτικών αυτοδιαχείρισης των Κοινών από τις κοινότητες των χρηστών τους σε ποικίλα πεδία – από τους φυσικούς πόρους (νερό, γη, τροφή κλπ.) μέχρι τα ψηφιακά κοινά και από τον αστικό χώρο μέχρι το πολιτισμικό πεδίο. Επιδιώκει ακόμη να εμπλουτίσει τη συζήτηση για την επινόηση θεσμικών και νομικών πλαισίων κατοχύρωσης και επέκτασης των Κοινών, στην προοπτική ριζικών κοινωνικών μετασχηματισμών.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνένδριο: http://bit.ly/2lX213B 

Περισσότερες πληροφορίες για τις θεματικές του συνεδρίου: http://bit.ly/2udCyqY